Jeżeli marzysz o podłodze drewnianej w kuchni, pamiętaj o wyborze drewna pierwszego gatunku o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawionego sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać. Co jeszcze trzeba wiedzieć o podłodze drewnianej w kuchni?
 
W kuchni i jadalni sprawdzą się gatunki drewna twardego i wytrzymałego. Pierwszą z propozycji jest drewno bambusa skręcanego - w zasadzie jest to najtwardsza podłoga dostępna na rynku, a tym samym oznacza to, że jest najbardziej odporna na uszkodzenia. Szczególnie praktyczne są podłogi bambusowe postarzane, których powierzchnia jest lekko dłutowana i miejscowo bejcowana. Na takiej podłodze uszkodzenia i drobne zabrudzenia będą bardzo słabo widoczne. Podobny efekt gwarantują podłogi bambusowe wykonane z mieszaniny bambusa jasnego i ciemnego tzw. tygrysie. Najgorzej sprawdzają się podłogi jednolite o bardzo ciemnym kolorze (np. wenge) oraz bardzo jasne (np. klon). Na takich podłogach plamy, okruchy oraz inne zabrudzenia lub uszkodzenia będą najbardziej widoczne. Ciekawą opcją do zastosowania w kuchni jest także parkiet przemysłowy, który, jak sama jego nazwa wskazuje, jest przeznaczony do trudnych zastosowań. Parkiet przemysłowy jest najczęściej olejowany, więc uszkodzenia i tak nie są widoczne, a nawet dodają podłodze uroku. Ponadto taką podłogę można dość szybko odnowić, szlifując i nakładając nową warstwę oleju.